GAGNEF KONSTHALL

Se den mångfacetterade skådespelaren och regissören Thorsten Flinck göra alla roller i Doktor Glas – historien om ett brott, fritt efter Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas.


Efter en fantastisk vår och sommar ute på vägarna i Sverige med just Doktor Glas

men också med Dag Vag gitarristen Kenny Håkansson och den kritikerrosade föreställning Hemma hos Thorsten och Kenny – en musikalisk föreställning med teatrala inslag, kunde vi bl. a läsa dessa ord i landets tidningar:


”Suverän Flinck briljerar. Total närvaro och ett fokus som bedövar. Det är svidande vackert. ” Östersunds Posten


”En sann scenkonstnär!”

Länstidningen Östersund


”En närvaro som 99 procent av Sveriges artistelit bara kandrömma om. ”

Gefle Dagblad


”En fantastisk artist och människa som gav en kväll som man tog till sitt hjärta och

kommer att minnas länge med värme.”

Nya Lidköpings-Tidningen


"Omöjligt att inte roas av Thorsten Flinck."

Värmlands Folkblad


”Fenomenal Flinck! Kärlek, humor, smärta och ångest. En av vår tids storheter."

NWT


”Flinck briljerar. Ett manligt geni.”

Göteborgs-Posten


Nu är det dags för Flinck att återigen besöka landets teatrar med Doktor Glas - historien om ett brott, fritt efter Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. Föreställningen beskriver Thorsten själv är som att befinna sig i en mental slänggunga. Mer spännande än de flesta thrillers och deckare som står oss till buds idag och gripande som den kärlekshistoria texten är om den ensammaste bland människor. Detta dramatiska mästerverk är medryckande från första stund.

I vår historia får vi följa den allmänpraktiserande doktorn Tyko Gabriel Glas som i sitt totalt händelselösa vakuum låter den ena dagen passera på samma sätt som gårdagen, som i sin tur får passera på samma sätt som morgondagen mitt emellan sin signatur på äldre östermalmsdamers förnyande av recept.

En dag får han besök av den mycket vackra och olyckliga Helga Gregorius. Och utan att doktorn vare sig har bett om eller tillåtit det berättar hon om sitt livssituation, sin olycka och om det mycket motbjudande äktenskapet med sin man pastor Gregorius. Hon talar om sin stora önskan att få bli löst från detta äktenskapliga band. En önskan som hon såväl inför Gud och lagen känner är en omöjlighet - om inte maken vill. Så ber hon doktorn om någonting som i sin tur leder till någonting och som till sist ska, innan den heta Stockholmssommaren är till enda, sluta i mord.

Det är känslosamt, det är dramatiskt, det är scenkonst på absolut högsta nivå - det är

Thorsten Flinck i Doktor Glas - historien om ett brott.


MEDVERKANDE PÅ SCEN: Thorsten Flinck

SPELTID: 1 timma och 10 min (utan paus)